Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Tehkan World Cup (1986, Tecmo, Arcades)


  Τράβα κανε εικοσάρικα, άδειασε...
  Στην Ελλάδα, δύσκολα ξεκινάει μια κουβέντα για ρετρό ποδοσφαιράκια, χωρίς να αναφερθεί κανείς σε δύο απολύτως συγκεκριμένα πράγματα : To ξύλινο ποδοσφαιράκι, και το Tehkan World Cup (η Kick off, όπως πολλοί το αποκαλούσαν λανθασμένα). Και εντάξει, το ξύλινο είναι για άλλου είδους αφιέρωμα (στα μπιλιαρδάδικα ας πούμε !) αλλά το Tehkan World Cup της Tecmo αποτελεί ίσως το πρώτο μεγάλο «κάψιμο» με ηλεκτρονικό παιχνίδι του είδους.  Κυκλοφόρησε στις αρχές του 1986, κλείνοντας το μάτι στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ενόψει του Μουντιάλ, που θα διεξαγόταν αργότερα την ίδια χρονιά στο Μεξικό. 

 Μουντιάλ '86, φράπα και Tehkan


 Η αυθεντική καμπίνα του παιχνιδιού

   Η αυθεντική καμπίνα ήταν τύπου cocktail, με αναλογικό trackball για τον χειρισμό και δύο πλήκτρα για τα σουτ και τις πάσες (και τα δύο με την ίδια λειτουργία). Ο αναλογικός χειρισμός σήμαινε ότι ανάλογα με την ταχύτητα που σπινάριζε το trackball, αντίστοιχη δύναμη θα είχε και το εξαπολυόμενο σουτ η πάσα, οπότε το gameplay σε μια αυθεντική καμπίνα θα θύμιζε…ping pong, με τους παίκτες να κουνάνε τα χέρια τους με δύναμη ! Τα γραφικά του παιχνιδιού ήταν προοπτικής bird’s eye, κοιτώντας δηλαδή τους παίκτες από επάνω και ψηλά, κάτι που χρησιμοποιήθηκε πολύ στα μελλοντικά ποδοσφαιράκια.



Έλα, τό'χεις αγόρι μου !
   
Στον τομέα του gameplay, το Tehkan World Cup εξέπληξε τους πάντες με το βάθος και την εθιστικότητά του. Χαμηλές, ψηλές πάσες, δυνατά απευθείας σουτ , κεφαλιές και τάκλιν, όλα τα συστατικά ενός δυνατού ποδοσφαιρικού ματς ήταν στη διάθεση των παικτών, και χρειάζονταν ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση για να εκτελεστούν σωστά. Ουρές σχηματίζονταν πίσω από τις καμπίνες, με τους παίκτες να χτυπάνε υπομονετικά τα ψιλά περιμένοντας τη σειρά τους για να αποδείξουν στην πράξη την υψηλή τους κλάση ! Το μόνο αρνητικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ήταν το γεγονός ότι οι καμπίνες έρχονταν ορισμένες φορές με joysticks αντί των trackballs, και αυτό σήμαινε την απώλεια του αναλογικού ελέγχου, αφού το σύστημα έδινε την κάθε κατεύθυνση θεωρώντας την πίεση στο 100%. Έτσι, τα σκορ τύπου 25-0 ήταν απολύτως εφικτά (λόγω των πάντοτε δυνατών και ευθύβολων σουτ) , χάνοντας όμως την αίσθηση του μικροελέγχου στο gameplay.  


Η αυθεντική πλακέτα του TWC


 Ακόμη και έτσι όμως, το Tehkan WC έγραψε ιστορία στις αίθουσες των ηλεκτρονικών, και οι παίκτες που το τίμησαν πίνουν νερό στο όνομά του, ενθυμούμενοι τις συγκλονιστικές αναμετρήσεις. Σήμερα μπορείτε να το παίξετε στο ΜΑΜΕ, ίσως με ένα trackball για μεγαλύτερη αυθεντικότητα, και λίγες στάλες μπίρας η φραπέ επάνω στο γραφείο !  Στην τελική, ξαπλώστε την τηλεόραση σε ένα τραπεζάκι για να παίξετε σκυφτοί, πλησιάζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αυθεντική εμπειρία. Ακόμη, μπορείτε να το βρείτε στην συλλογή Tecmo Hit Parade που κυκλοφόρησε για τα PS2 και Xbox, δυστυχώς όμως θα πρέπει να την φέρετε από Αμερική ή Ιαπωνία, γιατί δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ευρώπη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου