Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Jimmy White's Whirlwind Snooker (Amiga, 1991)

 Ήταν γύρω στο τέλος του καλοκαιριού του '91, Σεπτέμβρης, λίγο πριν ξεκινήσει το σχολείο ξανά, αραχτός στο δωμάτιό μου ψαχουλεύοντας τις διάφορες δισκέτες με παιχνίδια. Είχα στα χέρια μου κάτι ολοκαίνουργιο, ένα μπιλιαρδάκι. Από τα καλά του disk-swapping της εποχής, κάνοντας φίλους αμιγκάδες είχες και περισσότερα παιχνίδια στη διάθεσή σου ! Ποιος είναι αυτός ο Jimmy White, κάτσε να δούμε...

                              (Ο Τζίμης ο άσπρος, και όχι ο τίγρης...την φυσάει τη στέκα !)

  Ο Archer McLean, γνωστός προγραμματιστής της εποχής αφού είχε δημιουργήσει το Dropzone στα ουφάδικα και το ανυπέρβλητο International Karate + για τους home υπολογιστές, είπε να ασχοληθεί και με το μπιλιάρδο (μετά τα διαστημόπλοια και το καράτε, είναι εξάλλου φυσική επιλογή). Μέχρι τότε, τα μπιλιαρδάκια που παίζαμε ήταν δισδιάστατες εκδοχές του αθλήματος, κοιτώντας τις μπάλες και το τραπέζι από ψηλά. Συνήθως οι μπάλες ήταν σχεδόν τετράγωνες, ενώ ο ρεαλισμός πήγαινε περίπατο στην πρώτη στεκιά. Ο Archer όμως, είχε αντίθετη άποψη. Είπε, "Γιατί να μην φτιάξω ένα μπιλιάρδο, που θα βλέπεις το τραπέζι τρισδιάστατα, και θα παίζεις βλέποντας τις μπάλες και ρίχνοντας στεκιές όπως στην πραγματικότητα ;" Σήμερα αυτό φαντάζει απολύτως λογικό, τότε όμως οι περισσότερες τρισδιάστατες απόπειρες, ήταν κάτι κάκαργα flight sims με απαίσια χοντροκομμένα vectors ! OK, σε ταξίδευαν, αλλά για ένα μπιλιάρδο, θα ήθελες κάτι περισσότερο πειστικό ! Και οι μπάλες ; Αυτές είναι στρογγυλές, πού το πας αυτό ;


O Archie κατάφερε να φτιάξει τον πρώτο ρεαλιστικό εξομοιωτή μπιλιάρδου snooker που έγινε ποτέ ! Τα γραφικά, απλώς έπρεπε να τα δεις για να τα πιστέψεις, και σε συνδυασμό με τα ρεαλιστικά ηχητικά εφέ , αυτόματα μεταφερόσουν στην σκοτεινή αίθουσα του μπιλιαρδάδικου της γειτονιάς, σχεδόν ακούγοντας τους τσακωμούς στο δίπλα τραπέζι και τα μπινελίκια, ενώ ο χώρος άρχιζε να μυρίζει , αργά αλλά σταθερά, τσιγαρίλα και ουισκίλα...

Εκτός από την όψη, φυσικά σε ένα μπιλιάρδο το ζητούμενο είναι το gameplay, και το πώς αυτό ανταποκρίνεται σε σχέση με την πραγματικότητα. Εξομοιωτής είπαμε είναι ! Εδώ το παιχνίδι έδωσε ρέστα, και έδειξε όχι μόνο το πώς γίνεται η εξομοίωση του μπιλιάρδου, αλλά γενικώς η εξομοίωση ! Το μαθηματικό μοντέλο και η χρήση της φυσικής, ήταν σε αυτόν τον τίτλο ,πέρα από κάθε αμφιβολία, χωρίς προηγούμενο. 

                                         (από τα γνωστά χαβαλετζίδικα κόλπα του Archer)

  Έτσι λοιπόν, εκτός των άλλων, μάθαμε και snooker ! Αφού εδώ παίζαμε Αμερικάνικο, και οι παππούδες "επιστήμονες" Γαλλικό, το snooker το είχαμε δει μονάχα σε κάνα ματσάκι του δωρεάν τότε Eurosport, ευγενική χορηγία τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιμόρφωσή μας (Έπαιζε και κάτς, αλλά αυτά σε κάποιο αντίστοιχο review). Ουσιαστική επιμόρφωση όμως, μας έκανε ο Jimmy White, ή μάλλον ο Archer, με το εν λόγω παιχνίδι ! Τεμπεσίρι με χρούτσου-χρούτσου, φάλτσα όλων των ειδών, καρότα, "τσάφ" , στεκιές γλυκιές σαν μέλι, η "ματσούκια" όπως έλεγε ο πατέρας μου (αυτές που βαράς με τέρμα δύναμη και λες όλο και κάποια θα μπει), μπορούσες να κάνεις τα πάντα ! Ακόμη μπορούσες να έχεις διαφορετικές κάμερες, ή να "σκύψεις" πάνω από το τραπέζι όπως θα έκανες στην αλήθεια. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που σκύβαμε, έτσι και αλλιώς ! Τέτοιο ψάρωμα είχαμε φάει !
Είχε τόσες πινελιές ρεαλισμού το παιχνίδι, που γρήγορα ξεχνιόσουν ότι παίζεις ένα ηλεκτρονικό μπιλιάρδο και συγκεντρωνόσουν σαν να έπαιζες κανονική παρτίδα. 

Το χιούμορ δεν έλειψε ποτέ από τις δημιουργίες του McLean, και το JWW Snooker δεν αποτελεί εξαίρεση ! Άσε για λίγο τη στέκα για να πάρεις μία τζούρα τσιγάρο και κάνα δυό γουλιές φραπέ/μπύρα/ουίσκι, και οι μπάλες αρχιζουν να σε κοροϊδεύουν, να σου βγάζουν γλώσσα και να σου δείχνουν τα δόντια τους, ενώ άμα πάρεις κανα δυό τζούρες ακόμα η οθόνη θα γεμίσει...μύγες !

Το Jimmy White's Snooker αργότερα κυκλοφόρησε και ως Archer McLean's Pool, όπου ουσιαστικά η ίδια μηχανή γραφικών και φυσικής, χρησιμοποιείται για παραλλαγές του Αμερικάνικου μπιλιάρδου. Το Snooker όμως βαστάει τα πρωτεία ! Εμπρός λοιπόν, βάλτε τη δισκέτα, ακούστε το εισαγωγικό πιανάκι για να μπείτε στο κυριλοκλίμα του Snooker, και αφεθείτε στην μαγεία των 16-bits. Άν δέν έχετε Amiga, θα έχετε ένα Atari ST, ένα Mega Drive, ένα DOS PC,  δεν μπορεί...Θα τον βρείτε και εκεί τον Jimmy !

Στο παρακάτω video που πέτυχα στο γιουτούμπ, μπορείτε να δείτε τον ίδιο τον Archer να παίζει ζωντανά το JWWS, σε μία Βρεταννική εκπομπή της εποχής, ντυμένος μάλιστα αναλόγως !




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου